Global searching is not enabled.
Skip to main content

Activitat inicial - UNITAT 5

Activitat inicial - UNITAT 5

Number of replies: 20

Per començar, mira aquest vídeo i després reflexiona al voltant de les següents preguntes:


Comparteix les teves reflexions al fòrum "Reflexions i dubtes respecte la Unitat 5: Embaràs part i postpart (II)”:

·Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Natalia Plaza Snchez -

·Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

L'enfocaria d'una manera natural i fisiológica, amb l'essencia de la nostra professió que es acompanyar a la dona, ensenyant-la a escoltar i respectar al seu cos i les seves senyals. Afavoriria la fisiología d'aquests procesos. 

·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

Els que he mencionat abans i ells treballaria durant tot els procesos. 

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Isabel Navarri Ramos -

EMBARÀS PART I POSTPART (II)

En primer lloc, dir que m'ha fascinat el vídeo. Sento una immensa admiració per totes aquestes dones. Pel seu saber, el seu fer, per la seva humanitat.

·Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

Complexe per a mi. Aquí et falta res de material i ja entrem en crisi...imagina't allà amb tan pocs recursos...el bé mes preuat l'experiència que es porta a les espatlles, el saber que fer, com fer-ho i quan fer-ho...

Jo enfocaria l'acompanyament d'una dona de Matagalpa des de la humilitat i respectant la seva realitat. Nosaltres podem influir com a professionals però no decidir per elles.

La informació és poder i voldria que elles fossin poderoses, que poguessin decidir sobre el seu cos, que poguessin sortir d'allà on no volen ser-hi.

Malauradament el tema de la mort és molt diferent allà...prima la supervivència de la mare i haver de decidir és veritablement dur quan estàs programat per que tot surti bé, per la vida.

·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

Faria una acompanyament carinyós, respectuós, oferint seguretat, empoderant a la dona en cada un dels moments, quan es donés la situació que ho permetés.

In reply to Isabel Navarri Ramos

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Marta Boque -

Benvingudes,

interessant vídeo, la importància de l'empoderament. De com aquestes dones han ajudat a les dones de la seva comunitat vivint elles situacions de violència i de poc reconeixement per la feina feta.

Un vídeo que ens demostra la força i el poder de les dones!!!

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Ester Muñoz Sellés -
- Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart? 

Doncs des del respecte. Escoltant les seves necessitats i acompanyant-la a través de l'escolta activa durant tot el procés. Li preguntaria sobre la seves experiències anteriors, si n'ha tingut, i com la van acompanyar. L'empoderaria perquè visqués aquest procés de la manera que ella necessiti, informant-la bé. Li explicaria que aquí, les coses segurament són molt diferents al seu país d'origen, i intentaria anticipar-me a les coses que poden ocórrer durant el procés perquè també entengui la nostra cultura i manera de fer. 

-  Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries? 

Durant la gestació preguntaria sobre els seus antecedents de salut i els antecedents familiars. Li preguntaria sobre hàbits alimentaris, exercici i oci. Preguntaria per la seva formació acadèmica, per si sap llegir i escriure. Si té suport familiar, investigaria sobre la relació que té amb la parella i les situacions de possibles violència familiar. Durant la gestació i mentre ens anem coneixent, preguntaria sobre embarassos i parts anteriors, la seva experiència, la seva vivència i l'acompanyament que va rebre. Li demanaria sobre com vol i necessita que l'acompanyem durant el procés de naixement, part i postpart per poder ser respectuosos amb les seves necessitats.

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Meritxell Fors Andreu -

Primer de tot dir que la visualització del video m'ha semblat súper enriquidora.

·Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

L'enfocaria sempre des del respecte. Preguntaria si ha tingut experiencies anteriors i com les ha viscut. Mitjançant la mirada oberta oferiria el meu suport i ajuda en el que ella preciés, sempre respectant els consells/pràctiques que hagi rebut ella des de la seva comunitat. Veient el video t'emociona veure com s'empoderen, com estimen el que fan i com ho comparteixen amb les dones més properes lluitant juntes per la seva llibertat. Això és algo que per a l'embaràs i sobretot també el postpart és molt important, si té aquest vincle amb un grup de dones poder-lo mantenir i ajudar-se a les unes a les altres.

Quins aspectes són importants a tenir en compte? Tenir en compte que els recursos dels quals elles disposen no són els mateixos dels que disposem aquí, fet pel qual, això té moltíssim mèrit, més en l'aspecte de l'autoaprenentatge i la voluntat d'aprendre que demostren en el vídeo, la nostra professió és un sentiment, és vocacional i és preciosa. En aquest cas, com he dit abans el vincle entre dones és un dels aspectes més importants que s'han de potenciar! En quin moment i com els treballaries? Doncs durant tot l'embaràs juntament amb la dona, que ens expliques de quin suport compta i fomentar el grup i el suport amb la comunitat, ajudar a resoldre dubtes i questions que li sorgint de cara a l'embaràs i el postpart.In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Sandra Bertran Borràs -

·Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

Treballant des del respecte i afavorint l'empoderament de la dona, transmetent a la dona que la gestació i el part són processos fisiològics i reforçant la confiança en el seu propi cos i en la seva capacitat per gestar, parir i criar.

Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

Seria important fer una valoració de l'estat de salut de la dona, dieta, activitat física, factors de risc, experiències anteriors, suport familiar i de la comunitat.

Fer promoció de la salut amb els recursos dels que disposem adaptant-nos a la seva realitat, intentar reduir riscos , informar la dona de possibles signes d'alarma.

Realitzar una bona anamnesi obstètrica quan sigui possible amb les dades que la dona pugui donar, edat materna el dia del part, edat gestacional, parts prematurs, avortaments, tipus de part, pesos dels nadons, complicacions, tipus lactància, durada lactància materna.

S'hauria de treballar durant tota la gestació, intentant assegurar la millor atenció possible durant el part i suport durant el postpart.

Hauríem d'aprofitar qualsevol contacte amb la dona i valorar la possibilitat de traslladar-nos nosaltres a casa seva per fer seguiment gestació o realitzrt alguna sessió grupal amb les dones gestants de la comunitat, si fos possible.  

 

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by M Dolors Creus Pujol -

Unitat 5: Embaràs part i postpart (II)

Dolors Creus Pujol

Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

En primer lloc comentar que el vídeo m'ha generat un sentiment molt fort d'admiració per el poder d'aquestes dones i la força que demostren en el seu creixement i empoderament, com a dones i com a persones. Dones potents, que sense cap riquesa ni mitja, treuen forca per a millorar, aprendre i buscar camins per sortir endavant.  De no tenir res, sense recursos, només amb la observació i la vivència al costat d'altres dones ancestres que els hi han transmès una manera de fer, un coneixement basat en la observació i la pràctica. Hem pregunto d'on els hi ha sortit aquests valor i aquesta vocació tan arrelada que han estat capaces de comportar el maltracte, la violència i també han estat capaces de canalitzar la por, per estar al costat i atendre a les dones durant l'embaràs, el part i el postpart. Realment admirable.

Suposo que la pregunta es refereix a com enfocaria l'acompanyament en una dona de Matagalpa que estès vivint aquí. Si és així, i després de conèixer com viuen allí i els recursos que tenen, el primer que faria és preguntar per la seva xarxa familiar, amb qui viu, si te més família que la parella, quants fills te al seu càrrec, si estan amb ella o lluny ..... Resumint, crec que aquests seria el punt de partida per a valorar i prioritzar les seves necessitats, a banda de tot el control i seguiment de l'embaràs establer. En segon lloc facilitaria que pugues compartir la seves vivénces i experiències quan aquest procés de l'embaràs, part i postpart. A partir d'aquests dos puntals miraríem d'adaptar els controls i seguiment del procés que proposem aquí.

Si la pregunta es refereix a com enfocaria l'acompanyament allí en el seu país, doncs m'imagino que hauria d'aprendre moltes coses de les costums i els recursos locals abans de plantejar cap enfocament. Realment no m'ho puc imaginar.

·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

Crec que ho he contestat en la pregunta anterior.

Les seves vivències anterior i experiències en torn a l'embaràs, part i postpart.

La xarxa familiar i social que te a prop.

Com es sent tractada i reconeguda dins d'aquesta xarxa i de quins suports disposa. 

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Rosa Maria Camarero Gomez -


·Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart? 

Agradecer la propuesta de este video, como llevadora, me llega mucho. Me ayuda a ser consciente de lo maravilloso de esta profesion y de el gran camino de autoafirmacion y empoderamiento de las mujeres parteras de Matagalpa


El estar presente, como una figura de apoyo y con la que sientan que hacen el camino de la vida, de su maternidad

Preguntarles directamente cómo se sienten, cómo estan en su pareja y familia. Valorar así,posibles factores de riesgo... de dificultaes físicas, obstétricas, sociales, violencia de género, problemas emocionales


·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

En el preparto: valoracion posibles riesgos, establecer dinamica de confianza. Valoracion del entorno social emocional que vive. A través del diálogo, la escucha activa, observacion de su realidad

Parto: ofrecer apoyo, seguridad y confianza. Las parteras de matagalpa proponen "sobar", tocar a las mujeres, contactar con ellas desde los sentidos, la intuicion y la sabidurá de la tradicion y la formacion

Pstparto: Apoyo tanto para la madre como para el bebe y la familia. Estar disponible  y accesible ante las necesidades ,  dificultades. Abordar la relacion de pareja, afrontar las posibles dificultades. Plantear anticoncepcion. Empoderar a la mujer


In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Carolina Exposito Moreno -

Primer de tot dir que el vídeo m'ha semblat molt interessant, m'ha agradat molt.

Contestant a les preguntes,

·Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

Primer m'agradaria saber una mica quins recursos té, si viu aquí sola o acompanyada, si té família, saber quina xarxa d'acompanyament té. Si té altres fills, quines experiències té amb l'embaràs, part i postpart. Li preguntaria també com es sent en aquest moment. I finalment donaria disponibilitat per poder comptar amb la figura de la llevadora quan em necessites.

·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

El que m'ha demostrat el vídeo és que és molt important el vincle, per això mateix penso que son important les xarxes que aquesta dona pugui tenir aquí i treballar des d'aquí.
D'altra banda una bona anamnesi per saber de quin punt partim, conèixer el nivell d'estudis per saber si per exemple sap llegir i poder donar informació en paper. O si té coneixements d'informàtica per poder activar diferents serveis per poder mantenir un contacte més estret.
Tant durant l'embaràs i postpart faria seguiment d'aquesta dona donant el suport que necessita en cada moment i adaptant-me a la seva cultura el màxim que em sigui possible.

In reply to Carolina Exposito Moreno

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Marta Boque -
Molt bones aportacions, i totes tenint en compte del bagatge de la dona. Escolta activa... empatia... assertivitat....tot es va lligant.


In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Marta Gallego Barrero -

Després de veure el vídeo i les condicions de vida en que es troben crec que l'acompanyament el faria primer escoltant les seves vivències i pors. A partir d'aquí li mostraria la meva disponibilitat i l'empoderaria per que confii en les seves capacitats per portar endavant l' embaràs, part i criança del fill/a, acompanyada per la seva parella o sola, però recolçant-se en la xarxa de dones de la comunitat.

Tindria en compte els antecedents d'anteriors embarassos i parts en la vessant biològica peró també emocional i com ha evolucionat la relació de parella amb l'arribada dels fills. Al final de la gestació ja començaria a tractar el tema de l'anticoncepció i la importància d'espaiar les gestacions i els riscos de complicacions en cas de grans multípares, no per espantar sino per que prenguin consciència dels riscos per la seva salut.  En gestants primipares trobo important estar alerta a l'aparició de VM durant tot el procès.


M'ha impressionat del vídeo la determinació de les dones a  continuar amb la seva tasca i la conciència de que són importants i entre dones s'han d'ajudar, malgrat els maltractaments, insults i poca consideració per part de les seves parelles i d'altres dones també.

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Susana Garcia Mani -

Abans de donar resposta a les preguntes, voldria compartir el sentiment de fascinació viscuda al veure aquest vídeo i l'admiració per les dones de Matagalpa pel seu empoderament, valentia i autodeterminació en la seva feina realitzada per acompanyar a altres dones de la seva comunitat, tot i els pocs recursos i les situacions de violència viscudes. 


Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

Davant de tot amb respecte, empatia i escolta activa i atenent les seves necessitats i comprenent la seva situació segons les seves creences i vivències per tal d'empoderar-les i puguin afrontar, acompanyant-les de la millor manera, el seu procès d'embaràs, part i postpart. En el cas plantejat de una dona de Matagalpa no és tasca fàcil perquè és un entorn bastant diferent al nostre però tenim una gran avantatge que no hi ha barrera idiomàtica i podrem establir un llarg diàleg per assolir una comunicació efectiva i poder endinsar-nos en quina és la seva vivència comprenent les seves pors i preocupacions. El fet que no tinguem dificultats de comunicació, no vol dir que no sigui necessària la figura de una mediadora ja que ajudaria millor a l'adaptacio en el nostre sistema sanitari i minimitzar els obstacles o dificultats que la dona de Matagalpa es pugués trobar.

·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries? 

En la primera visita, apart de una bona anamnesi per obrir la historia clínica i valorar els riscos del seu embaràs, també li preguntaria més endavant, si és un embaràs desitjat, quines són les seves angoixes i preocupacions, amb qui conviu, si ha viscut situacions de violència, etc. Treballant sempre aquest aspectes des del respecte, empatía, fent escolta activa per generar confiança i així poder empoderar a les dones de Matagalpa i acompanyar-les que visquin el procés d'embaràs, part i postpart de la forma més saludable i feliç.

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Elena Jara Villamuera -
Bon dia,

Uauu quin vídeo més culpidor. El trec el barret amb aquestes dones!

·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

A Barcelona, acompanyaria a aquestes dones sempre des del respecte més absolut. Per això caldria escoltar-les molt. Hauríem de preguntar sobre les seves experiències anteriors i maneres de fer en el seu lloc de procedència. Des d'allà, saber com han estat les gestacions anteriors: parts, avortaments, lactàncies, factors de risc i factors de com es la relació que té amb la parella, de quins suports familiars o socials disposa, si té recursos econòmics, si sap llegir o escriure... Saber el tipus d'alimentació que segueix, l'exercici o el tipus de feina que fa si en té... I explorar sobre les seves pors. Recordo encara a les guàrdies que algunes dones d'origen llatinoamericà que venien de part en ambulància se les esbroncava. Explicaria després que aquí l'atenció és diferent i com és aquí el circuït de visites, proves, atenció al part i postpart... Com que estem aquí per acompanyar-la i donar-li tot el suport necessari. 


·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

Durant l'embaràs, no perdre de vista que el missatge general de què és un procés fisiològic (contradictori una mica per totes les proves que es fan, però ho enfocaria com que la gran majoria surten bé i es per diagnosticar-les a temps si és el cas). Acompanyar-les sempre no des del que els hi pot passar, sinó donant un missatge més positiu perquè puguin tenir un embaràs el més saludable possible.

La clau en aquestes dones de Matagalpa ha estat la formació en els tallers comunitaris i la gran sororitat entre elles.

Això és cabdal sobretot quan no hi ha suport de la parella perquè bé no hi és, o perquè hi ha situacions de violència masclista. Trobo important  doncs adreçar-les a grups de suport ja existents i per què no, provar de fer grups de dones específics a l'ASSIR per tal de compartir experiència i vivències durant l'embaràs i la criança. En definitiva, oferir eines perquè  s'empoderin. De totes maneres, la pobresa dificulta molt tots aquests processos i els canvis trobo que serien molt a llarg termini.
In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Paloma Amado Barroso -

Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

En primer lugar me gustaría agradecer la oportunidad que nos ha brindado este curso ofreciéndonos una mirada más abierta de las diferentes culturas. Este video me ha emocionado mucho, estas mujeres transmiten una gran fortaleza... ante la carencia y la precariedad han sido muy valientes, se han transmitido los conocimientos a pesar de las dificultades y maltratos por parte de pareja y el resto de la comunidad. Yo acompañaría a la mujer de Matagalpa desde el respeto a su cultura, creencias, tradiciones. Pienso que es imprescindible escuchar su experiencia y sus expectativas, también procuraría realizar una anamnesis completa (estilo de vida, paridad, historia obstétrica, antecedentes médicos...) para valorar el nivel riesgo de embarazo. Siempre desde la perspectiva de un procedimiento fisiológico y evitando ser alarmista. Además tenemos el handicap de los medios que tenemos a nuestro alcance en un lugar como Matagalpa. Hay que adaptar nuestra experiencia profesional al medio en el que nos encontramos, es obvio que no podemos aplicar nuestros protocolos en este medio y que con pocas herramientas  (ecografías, analíticas...)la experiencia será nuestro mejor aliado. 

De cara al postparto pienso que es muy importante la planificación familiar, es decir, transmitirles que pueden espaciar sus embarazos si lo desean. Empoderarlas en que sean ellas quienes decidan. 


Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

Creo que esta pregunta la he contestado anteriormente.

Sobretodo Experiencia y expectativas en relación al proceso de embarazo, parto y postparto.

Anamnesis completa para poder evaluar el riesgo de embarazo.

La red de apoyo familiar y social que dispone.

Todo lo enfocaría desde el respeto máximo a su cultura y sus creencias

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Alicia Prez Fontarosa -

En primer lloc, felicitar-vos per mostrar-nos aquest vídeo tan emotiu, real,  impactant, encantaria tenir-lo per poder-lo mirar de tant en tant, ja que dona molt força, una lliçó de vida per a totes les dones del món . Jo emfatitzo ,  ja que la meva besàvia era una dona partera del poble de tota la vida i m'ha ressonat molt .   Moltes gràcies

Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

Saber estar present però  invisible alhora ( discreció), respectant i acompanyant amorosament , des del cor.  Afavorint l'autoconfiança primal, pròpia  que té la dona durant embaràs, procés del part i postpart. Vetllant per la seva salut , per prevenir problemes previsibles dins les limitacions de la pobresa. Donant informació clara i senzilla, sobre conceptes bàsics, neteja, alimentació,  recursos mèdics si n'hi ha , adaptada a la seva cultura , i vida diària .

Treballant la seva autonomia i autoconfiança per fer-ho

Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

Tal com he dit prèviament:

-Fer un estudi de la seva realitat social, econòmica, familiar, limitació, recursos,

-Estat de salut ,

-Suport familiar

-Fer educació sanitària , preventiva, cures a seguir, informació important ( signes d'alarma de consultar

Els treballaria, a totes les dones des de la infància,  adolescència , edat adulta, per treballar , planificació familiar, informació de anatomia femenina i masculina, embaràs, part, postpart i criança  , lactància materna

Educació a l'escola si n'hi ha, i grupal o individual, porta per porta, sempre comptant amb el permís de la comunitat , o de la pròpia família amb respecte

 

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Gemma March Jard -

Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

Primer que res vull  donar les gràcies  a l'organització del curs  per la visualització d'aquest vídeo que resumeix molt bé tota la "força "del curs, l'apoderament de la dona dins de la gran adversitat que representa la pobresa, la violència de gènere, la falta de mitjans de tota mena per donar una atenció  al part segura, com aquí ho entenem.

L'acompanyament d'una dona de Matagalpa el faria amb respecte, presentant-me com la seva llevadora de referencia, amb humilitat, proximitat i confiança, amb escolta activa, preguntant per  antecedents d'altres part, lactàncies,  situació familiar, laboral, econòmica per valorar ajudes socials si és adient , valoració de riscos  obstètrics i altres,  sempre des de l'apoderament , facilitant-li la incorporació a les activitats grupals de preparació a la maternitat per que pogués compartir les seves experiències de parts o lactàncies anteriors a la vegada que també s'enriquís amb les aportacions d'altres gestants, mútuament,  per ajudar-la a integrar-se en la comunitat i que  la resta d'embarassades entengués la mirada intercultural enriquidora.

L'atenció al part des de una visió fisiològica, intervenint el menys possible i alhora estant sempre present,  donant l'energia necessària a la dona per que ella connecti amb el seu cos i tot flueixi adequadament.

Al postpart ha de ser una atenció propera, de suport, recolzant l'alletament matern si així ho desitja, preguntant  per les seves anterior experiències, respectant des de la informació que té la dona les seves decisions. A l'alta puerperal donant consell contraceptiu adient i ajudar-la a escollir el mètode que més s'ajusta a les seves necessitats.

Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

És important a tenir en compte el que he remarcat anteriorment, les seves anteriors experiències, factors de risc , també la seva alimentació i exercici durant l'embaràs,  com ella viu la maternitat, quin recolzament familiar i social té, si treballa... Aquest aspectes els aniríem abordant en les primeres visites de l'embaràs  per poder donar una atenció més integral, per suposat que no és pot fer tot en una primera visita per que es corre el risc de atabalar-la. S'ha de respectar els processos en tota l'atenció, embaràs, part  i postpart  i sempre des de la empatia, l'assertivitat , l'escolta activa, la comunicació efectiva, comunicació no verbal i no caure amb barreres comunicatives,

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Paula Castao Garcia -

·Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?


Enfocaría el acompañamiento desde una perspectiva de empoderamiento de la mujer y desde un aspecto naturalista, respetuoso con la fisiología. Creyendo en la capacidad de parir en la mujer. Un acompañamiento adapatado a los recurso

·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries

Por lo que he podido ver, es vital que la mujer confíe en si misma y por supuesto en la partera. Será imprescindible favorecer un vinculo muy cercano. Conocernos ambas y adaptarnos a las consiciones socioculturales en las que vivimos.

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Teresa Pinto Reina -

Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

Primeramente , me  presentaría como su matrona de referencia . Haría una anamnesis completa , tanto general como obstetrico- ginecólogica y també a nivel social para conocer los recursos de los que dispone para valorar cómo se está adaptando a esta nueva realidad . De manera cercana y respetuosa , me acercaría e "indagaría”  sobre sus ideas culturales en relación al embarazo , parto y puerperio . Valoraría si hubiera algún riesgo para su salud .Le facilitaría el poder acudir a las actividades de educación maternal , post parto y todos los grupos que se hicieran en el centro . En relación al parto sería muy respetuosa , dejando que el instinto y la fisiología fueran fluyendo , siempre informando de todo el proceso : ESTANDO Y ACOMPAÑANDO .

En el postparto respetaría su decisión de dar o no el pecho , si la decisión fuera la lactancia materna , apoyándola y dando soporte,  en  sus cuidados y los del recién nacido , no olvidando  dar información y asesoramiento de la anticoncepción .

Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

Los aspectos que tendría en cuenta deberían ser los mismos que en cualquier otra mujer que esté embarazada , esté de parto o en el puerperio pero siempre conociendo sus ideas , su conocimiento cultural en relación a esos procesos , así nunca caeríamos en la imposición de ideas sobre los cuidados de salud 

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Gala Montenegro Nadal -

Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?


Com han dit les companyes, primerament averiguaria com està vivint el procés d'embaràs, quines experiències prèvies té (pròpies i conegudes), quines idees sobre com es el seguiment i quines expectatives té al respecte. A partir d'aquí li explicaria com ho abordem habitualment en el nostre context i aniria adaptant cada fase (visites, proves, inquietuds, coneixements, etc.). Li reforçaria que mantingués totes aquelles pràctiques habituals del seu origen que puguin ser importants per a ella i si alguna xoqués amb el que aquí entenem com a "correcte" treballaria per trobar un punt comú.

·Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries

Sobretot trobo important les expectatives que té sobre el seguiment de l'embaràs, les cures que espera rebre, el nivell de contacte que espera de la llevadora com a professional de referència; del moment del part sobre com ha imaginat que serà l'atenció, el lloc, les postures, etc. També em sembla important treballar des d'una visió comunitària, coneixent la xarxa que pot tenir o com construir-la. Conéixer en profunditat d'on ve la dona, quines situacions complexes ha pogut viure que puguin afectar a la construcció del rol de mare o a una vivència positiva.

In reply to First post

Re: Activitat inicial - UNITAT 5

by Miriam Muñoz Lopez -

· Com enfocaries l'acompanyament a una dona de Matagalpa en el seu procés d'embaràs, part i postpart?

Primer escoltaria com es troba la dona, si es sent recolzada per parella o família. Com viu el seu procés d'embaràs, part i postpart. Intentaria empoderar-la en aquesta situació i dir-li lo fisiològics que són aquests processos i com pot viure'ls de la millor manera amb tota la informació possible.

· Quins aspectes són importants a tenir en compte? En quin moment i com els treballaries?

Primer conèixer la situació personal de la dona a nivell de culturització per veure com donar la informació. Segon conèixer la situació personal a nivell de recolzament familiar a i de parella. Com està amb la parella i poder preguntar si hi ha alguna situació de violència masclista. Per últim saber com es troba ella i que en pensa de la situació que està vivint. SI ha tingut altre vivències anteriors i com les ha portat i com es troba a nivell emocional. Sobretot escoltar-la i acompanyar-la a més de donar-li tota la informació possible.